Liikkuminen helpottaa huomattavasti sekä laihtumista että painonhallintaa. 

Ajatellaan, että perusenergiantarpeesi on 2000 kcal vuorokaudessa. Hölkkäämällä tunnin päivässä lisäät energiankulutustasi neljänneksellä, siis 25%! Se on iso määrä ruokaa. Pienikin määrä liikuntaa on parempi kuin ei mitään, esim. puoli tuntia päivässä merkitsee monta kiloa vuodessa.

Itse pyöräilen työmatkat, 6 km per suunta, vuoden ympäri, ja tämä tarkoittaa noin 10 kg vuodessa (loma-ajat olen huomioinut tuossa) tai 150 g viikossa. Lisäksi teen kuutena päivänä viikossa jotain seuraavista: uin, juoksen, käyn jumpassa tai kuntosalilla keskimäärin tunnin kerrallaan. Liikun yleensä yhteensä noin 10 tuntia viikossa, mistä tulee noin 5000 kcal per viikko, eli reilut 700 g painonpudotusta viikossa. Myös muu aktiiviisuus, kuten siivoaminen, nopeuttaa laihtumista. Tietokoneella istuminen on myrkkyä (nyt minulla on karmea flunssa, enkä pysty oikein muutakaan tekemään). 

 

Juokseminen

Ei se tietenkään ole helppoa alussa. Jos oikein rehellisiä ollaan, minulta meni kolme vuotta tulla riippuvaiseksi reippaasta liikunnasta, kuten juoksemisesta. Sitä ennen piti enemmän tai vähemmän pakottaa itsensä ulos. Kannustukseksi voin kertoa, että yli kolmekymppisenä aloittaneena minulta meni alussa aina noin 25 minuuttia siihen, että juoksu alkoi kulkea. Jos siis olet aina hölkännyt vain 20-30 min kerrallaan, voi olla, ettei se ole koskaan tuntunut mukavalta. Muista myös, että menet tosi hiljaa! Siis ihan hissutteluvauhtia. Jos yhtään kiinnostaa, hanki sykemittari ja käy juoksumattotestissä, niin saat tietää, mikä on oikea vauhti peruskestävyyden kehittämiseen. 

Minulta oikea vauhti oli täysin hukassa ensimmäiset vuodet, koska maksimisykkeeni ei todellakaan ollut laskukaavan 220 - ikä mukainen, vaan paljon, paljon alempi, samoin ns. kynnykset. Kun sain tietää todelliset kynnysarvoni, saatoin helpottaa vauhtia hurjasti, juokseminen muuttui miljoona kertaa mukavammaksi ja nautinnollisemmaksi, minkä takia aloin juosta enemmän ja samalla maratonennätykseni parani monta minuuttia! Tuona kesänä myös paino putosi lähes itsekseen puoli kiloa viikossa, vaikken edes laskenut syömisiäni.